Implantele dentare

Ce sunt implantele?

Implantul dentar este un dispozitiv sub forma unui “surub”, fabricat din titan si care are rolul de a inlocui radacina unui dinte pierdut. In ultimile decenii, cercetarea in acest domeniu s-a dezvoltat foarte mult, tehnica de lucru devenind strict standardizata.

Firmele producatoare au un sistem al calitatii foarte bine controlat, implantele au dimensiuni strict masurate, frezele si aparatura conexa utilizata sunt mereu calibrate si verificate. Astfel, procedura de insertie a implantelor a ajuns la un succes de 96-99% din cazuri, printre cel mai ridicat dintre toate manoperele stomatologice.

Propriu-zis, acest “surub”, special conceput si fabricat in conditii de sterilizare maxima, va fi plasat in locul radacinii dintelui natural. Dupa o perioada  medie de vindecare de 3-6 luni, implantul va primi un pivot si lucrarea definitiva.

Aceasta procedura, descrisa sumar mai sus, este valabila si daca se insera un implant, si daca se insera mai multe. Difera doar durata de lucru si tipul lucrarii finale (coroana dentara, punte, proteza).

Indicatii

Insertia unui implant dentar este indicata:

  • pentru inlocuirea unuia sau mai multor dinti dupa extractii dentare;
  • pentru o stabilitatea mai buna a protezelor mobile;

Contraindicatii

Cel mai corect tratament in urma pierderii unui dinte este realizarea unui lucrari pe implante. Totusi sunt situatii cand acest deziderat nu poate fi indeplinit. Astfel contraindicatiile se leaga de problemele generale de sanatate ale pacientului si de conditiile locale.

In cazul unor afectiuni medicale care nu raspund bine la tratamentul prescris de medicul de familie sau de cel specialist (diabet zaharat, osteoporoza, probleme cardiace, tulburari ale tiroidei etc.) sau la persoanele care fumeaza excesiv, dar si in alte cazuri punctuale nu se indica tratamentul prin implant dentar. In toate aceste situatii succesul interventiei este mult mai mic decat in mod obisnuit si exista riscul ca implantele sa “cada”.

Una dintre cerintele fundamentale pentru a insera un implant dentar este prezenta unei cantitati suficiente de os. Daca se doreste plasarea unui implant la 5-10 ani de la efectuarea extractiei, de multe ori, in acea zona osul s-a retras/ rezorbit astfel incat insertia implantului este foarte anevoiasa sau chiar imposibila.

Avantaje

  • se pot realiza lucrari dentare fixe (punti) chiar si atunci cand nu mai exista dinti de legatura in zona;
  • inlocuieste un dinte pierdut fara a afecta prin slefuire dintii vecini;
  • persoanele purtatoare de proteze, prin insertia a 2-4 implante, beneficiaza de o stabilitate mult imbunatatita a protezei si de un confort sporit.

Dezavantaje

  1. costuri mai mari (datorita materialelor si aparaturii speciale folosite);
  2. durata tratamentului este mai mare fata de o lucrare clasica.

Referitor la orice alt neajuns al tratamentelor prin implante dentare (de ex. necesitatea unei intervenii chirurgicale, prezentarea la controale ulterioare etc.) nu consideram ca acestea sunt cu ceva deosebite fata de restul tratamentelor stomatolgice uzuale.

Daca in cazul unei obturatii dentare (plombe) pot apare fracturi ale dintelui, daca in cazul unor lucrari obisnuite de ceramica pot apare infectii ale dintilor din lucrare, probleme asemanatoare pot exista si in cazul implantelor. Totusi, printr-o colaborare stransa intre medic si pacient, toate acestea pot fi reduse foarte mult.

Alte variante de tratament

In cazul cand lipsesc 1-2 dinti vecini se pot face lucrari dentare obisnuite, prin slefuirea dintilor de la marginea zonei afectate si imbracarea acestora.

In cazul in care lipsesc peste 3-4 dinti, se recomanda realizarea unor proteze mobile, care se indeparteaza dupa fiecare masa pentru igienizare.

In cazuri limitate, exista si optiunea de a NU realiza niciun fel de lucrare si pastrarea situatiei din acel moment. Vor trebui efectuate controale regulate pentru a se observa starea dintilor vecini, care in aceste situatii vor suporta ei toata presiunea din masticatie.

Phone icon
Programare